Leave a comment

Info berkaitan ‘Professional Learning Community’ (PLC)

Perkongsian Ilmu:
BPG definisikan PLC sebagai para pendidik yg komited dan bekerja secara kolaboratif serta berterusan dan membuat inkuiri atau kajian tindakan utk mencapai prestasi yg lebih baik utk murid-murid mereka.
Bukan semua guru faham PLC dengan jelas kerana PLC ialah satu istilah baru yg sering disebut oleh pengurusan tertinggi tapi jarang dijelaskan dengan lanjut. Maka ramai PBG dan guru anggap PLC adalah satu perkara baru dan belum pernah dilaksanakan di sekolah mereka. Bagaimanapun, jika kita merujuk kepada definisi PLC, PLC telah dilaksanakan oleh guru jika panitia di sekolah telah menguruskan kajian tindakan di sekolah mereka. Begitu juga jika panitia sekolah faham dan laksanakan SPI Bil. 4/1984 dengan aktif dan berkesan (atau KMK/ dan sebagainya) sekolah mereka juga telah laksanakan PLC di bawah sedar.
Mohon sebarkan makluman ini supaya guru tidak gerun dan terkejut bila diajukan tentang status pelaksanaan PLC di sekolah mereka dan mohon sedarkan guru-guru bahawa aktiviti panitia yg selama ini mereka buat adalah PLC.
Sekian, terima kasih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: